QPC

Radera och återskapa filer på Mac

Radera och återskapa filer på Mac

Det är relativt lätt att radera en viktig fil eller dokument av misstag, och det kan skapa panik på kontoret när det sker. Ibland har man jobbat länge med ett projekt och med bara ett tryck på en knapp så försvinner det hela. Trots att det finns flera spärrar som sätter in för att dessa olyckor inte ska ske så är de vanligare än man tror.

789-4-återskapa-filerEn annan situation kan vara vid skada, en dator kan ramla i golvet eller så har man haft brand i lokalerna. Allt detta kan skada och radera viktig information, uppgifter som man absolut inte vill förlora. Som tur är finns det hjälp att tillgå, företag som har specialiserat sig på att återhämta data som man trodde var borta för alltid.

Konsten att återskapa filer på Mac

De vanligaste anledningarna till att en fil försvinner kan vara antingen mekanisk eller logisk. Mekaniska fel innebär att hårddisken inte fungerar, vilket kan ha olika anledningar. En krasch, motorfel eller ett elektroniskt fel- datorer är komplicerade och består av flera olika komponenter. Logiska fel har att göra med användaren, datan finns där men man klarar inte av att fiska upp den. Här kan det handla om ett virus eller skadade filer, för att bara nämna ett par exempel. Ibas i Danmark är ett stort företag som hjälper företag och privatpersoner med ”Harddisk Recovery” om tekniska olyckor skulle råka inträffa och hårddisken går sönder.

Det allra första man ska göra är att dra ur sladden och inte forstätta använda datorn. Om man inte vet precis vad som händer och sker så kan hårddisken bli ytterligare skadad, så det bästa är att bara stänga av allt och vända sig till experterna. Detta är speciellt viktigt om det hörs ett klickande ljud från hårddisken eftersom det kan vara ett tecken på att den är nära en krasch. För att garantin ska fortsätta att vara giltig så bör man se till att välja ett företag för återställande av data som är godkända att bryta hårddiskens sigill.

Hämta tillbaka precis allt

Alla vet att det är viktigt med uppbackning och kopior av viktiga dokument och bilder, men mycket få ser till att alltid göra det. Därför blir man ofta mycket upprörd när något försvinner, vare sig det handlar om privata fotografier eller dokument på kontoret. Det gäller att handla snabbt, i alla fall när det är yttre skada som förorsakat problemet. Om datorn hamnat i vatten, till exempel, gäller det att följa instruktionerna. Ibland är det bättre att hålla de olika delarna fuktiga istället för att torka av dem. Andra gånger ska man bara låta det hela lufttorka.

Det är alltså bäst att kontakta en expert så fort något händer och förklara situationen. De kan sedan ge råd och tips om  hur man kan minimera skadorna, vilket i sin tur kommer att underlätta återskapandet av filerna. Ibland går det inte, men det är absolut fantastiskt hur mycket de kan rädda. Kontakta Ibas Data Recovery i Århus & København om du behöver hjälp att återskapa data. De kan det mesta om olika operatörer och dataprogram, för att inte glömma hårdvara. Allt är en utmaning och de kan återskapa filer på Mac utan några större problem.

Backa upp viktig information

Det är bra att skapa ett system för uppbackning, något som en del inte inser förrän något hänt. Samt ett system för att undvika att man trycker på fel knapp. Men det går aldrig att skydda sig helt och hållet mot olika sorters skador och problem. Idag gör man det mesta med elektroniska enheter, det är inte bara datorer utan också kameror och mobiltelefoner. Så gott som allt lagras digitalt, vilket har lett till ett  helt nytt sätt att leva. Man försöker också spara på miljön genom att dra ner ännu mer på papperskopior och dokument.

Samtidigt som elektroniska hjälpmedel har gjort arbete och fritid mer effektiv och med flera möjligheter, så har det också gjort de flesta mer sårbara. Det är mycket lätt att göra ett misstag, den mänskliga faktorn finns ju alltid där oavsett hur bra eller utvecklad enheten är. Den teknologiska utvecklingen har lett till ett snabbt samhälle där man laddar och sparar saker på bara en bråkdel av en sekund. Tyvärr tar det inte mycket mer tid att radera något av misstag, med katastrofala följder.

Allt är inte förlorat

Men allt är alltså inte förlorat, även om man skulle göra ett misstag. Det är skönt att veta att det finns hjälp, som en dubbel fallskärm. Inte så att backup inte längre behövs, det är alltid en bra vana som bör finnas på plats. Men om det värsta skulle hända så är det bara att lyfta luren och ringa efter hjälp. Det finns få situationer som de inte kan lösa, och man kan återigen ha alla sina bilder och dokument på plats.