QPC

Lagar runt lön och semestrar

Lagar runt lön och semestrar

Lagar runt lön och semestrar

Det mesta i svenskt arbetsliv är reglerat av lagar och förordningar, eller rättare sagt alla de avtal som man förhandlat sig fram till. Efter många år av strejker och förhandlingar är det idag ganska stillsamt på den fronten. Detta innebär att en arbetstagare inte behöver ta upp så mycket själv med sin överordnade eftersom allt står skrivet i avtalen. Ibland finns det dock en del detaljer som man kan komma överens om själv med sin arbetsgivare.

Sverige är ett av de länder som ger mest betalad semester till sina anställda. Enligt lagen så har alla rätt till 25 semesterdagar, men sedan ingår även ett stort antal högtider i lönen. Tillsammans så blir det över 40 dagar som man inte jobbar men ändå har betalt, vilket är ganska mycket utslaget på ett år. För en del kan dessa dagar dock utökas.

Förhandlingar om semesterdagar

Att vara säljare är inte ett vanligt nio till fem jobb. Ofta så arbetar de på obekväma tider, med perioder av intensiv aktivitet. Under dagens lopp så brukar de kunna reglera sina tider ganska mycket, speciellt om det handlar om säljare på en viss nivå. Sedan kan de välja hur denna övertid ska kompenseras, och det är här som man själv måste förhandla med sin arbetsgivare.

Det finns nämligen en möjlighet för säljare att lägga till tre dagar till sin semester, istället för att ta ut övertiden i pengar. Samtidigt så lönar det sig att jobba mycket eftersom deras semestertillägg också grundar sig på den provision som betalats ut. Allt är naturligtvis beroende av vilket avtal man har från början och vilken form av anställning det handlar om. Men det hela visar att en säljare kan komma upp i ganska bra summor årligen, om han eller hon är duktig på sitt jobb. Det ger ytterligare ett motiv till att förbättra sig och verkligen lära sitt jobb ordentligt.

Vissa säljare har en ganska låg grundlön, men får en hög provision när de säljer något. Hur hög denna provision är kan bero på vilka produkter eller tjänster det handlar om. Vissa maskiner till exempel är så pass dyra att om de får en viss procent av försäljningen så kan detta betala hyran i ett år. Det finns nämligen flera nivåer på försäljning, och ju duktigare man är desto bättre avtal går det att förhandla sig fram till. Vissa saker är täckta i de existerande avtalen, men resten är upp till en själv. Läs mer här om lönestatistik för säljare.

Semestrar och lagen

Ett antal arbetsgivare försöker undvika att betala ut semestersättning genom att säga att den är inbakad i lönen. Ibland känner inte de anställda till lagen utan går med på detta. Men det räcker inte med att bara säga en sak, allt som avviker från den vanliga normen måste vara klart och tydligt specificerat i anställningsavtalet. Och vissa saker kan man bara inte neka sina anställda eftersom redan bestämts i lagen. Sundsvalls Tidning rapporterar här om hur lagen säger att man måste erbjuda semesterersättning.

Så vissa yrken kan förhandla om att få extra dagar för semestern, som säljare till exempel. Men alla har rätt till sina fem veckors semester. När man tar dem eller hur de ska fördelas kanske inte alltid är upp till en själv. En del arbetsplatser stänger helt och hållet under vissa perioder och då måste alla ta sina semesterdagar. Men vanligtvis så har man ju så pass många kvar att det går att passa in en semester eller ledighet även vid andra tillfällen. Det viktiga här är kommunikation mellan arbetsgivare och de anställda. Ofta så försöker man kompromissa och komma fram till en lösning som passar alla. Helt klart kan detta vara svårt när flera anställda vill vara lediga samtidigt, då finns det andra riktlinjer som måste följas.

Vikten av semester

Rent allmänt så har man sett att folk jobbar bättre när det ingår en del pauser. Under dagens lopp har man lunch och ett par fikaraster inplanerade, för att bryta upp dagen och ge personen en möjlighet att återhämta sig lite. Helgerna är viktiga då man riktigt kan koppla av från vardagen och göra precis vad man vill. Sedan kommer semestern då kropp och sinne har en chans att riktigt ta ledigt från jobbet. Allt detta gör att man fungerar bättre och då även jobbar bättre.

Faktum är att många arbetsgivare har insett hur viktigt situationen och atmosfären på arbetsplatsen är. Det är inte bara en fråga om avtal och lagar, utan också sunt förnuft. Helt klart kan de inte ge in för alla krav som de anställda har, och vice versa, men när det finns kommunikation så kan man alltid komma fram till en lösning. Säljare har redan sina tre dagar, men denna förmån kan även ges till andra. Vikten av semester måste understrykas och alla ska ha minst det de har rätt till. Men gärna en dag eller två extra.