QPC

Det här bör du tänka på innan du blir franchisetagare

Det här bör du tänka på innan du blir franchisetagare

1

Att komma igång med egen verksamhet behöver inte alls vara en önskedröm. Istället finns det flera bra alternativ att välja mellan för den som vill bli egen företagare. Många vill ha friheten som det innebär att vara din egen chef, kanske kunna välja sina egna arbetstider också. Men som med allt annat är det alltid bäst att sitta ner och beräkna kostnaden innan du sätter igång.

Det finns för-och nackdelar med det mesta. Eller i alla fall sådant som du bör vara medveten om innan du sätter igång. Att förbereda sig för olika situationer är alltid bra och kan minska den stress som alltid uppstår. På gott och ont.  Något som verkligen vuxit till sig de senaste åren och blivit ett vanligt sätt att starta eget är franchising. För många har det varit som en bro från anställning till att jobba som egen.

Att komma igång med franchising

Det finns flera olika områden där du kan starta upp eget som franchisetagare. Allt från mode till bageri, kaffebar eller skönhetsprodukter. Många kanske inte tänker på det men Pressbyrån är ett vanligt franchisingföretag som blivit riktigt stort över hela landet.

Hela franchise konceptet bygger på att du kan dra nytta av andras arbete. Du får en nästan färdig butik, med ett utbud som redan är väl känt och uppskattat. För detta betalar du en liten slant i royalty och andra omkostnader, men du blir egen företagare med allt vad det innebär. Se lite mer på www.franchisetorget.se.

Något du måste förbereda dig på är hårt arbete. Speciellt i början när du startar upp och allt ska komma på plats. Detta är dock det samma oavsett om du satsar på franchising, aktiebolag eller någon annan form av egen verksamhet. Det är inte med en gång som du kan ta ledigt flera månader om året för att ligga på stranden. Kanske kommer du aldrig att uppleva detta, och det är ofta inte poängen heller med att bli egen. Istället vill du ha mer kontroll över ditt arbete samt kunna tjäna lite mer pengar.

Fördelar med att vara franchisingtagare

Det finns ett antal fördelar med franchising, bland annat det att du tar upp ett märke som redan är känt och bygger vidare på detta. Samtidigt finns det utrymme för en personlig stil och du kan lätt göra konceptet ditt eget. Du får hjälp att komma igång. Det ligger i franchisegivarens eget intresse att du lyckas, för din verksamhet reflekterar på det stora företaget som ligger bakom. Därmed slipper du en hel del marknadsföring och växtvärk som annars är en del av att starta upp.

Därför kan franchising vara ett lite enklare sätt att komma in i rytmen som egen företagare. Det tar alltid mer tid och energi i anspråk än du tror. Räkna med långa dagar i början, mer än du tror. Men det lönar sig eftersom du ganska snart kommer att vara igång till 100%. Känslan av att jobba för sig själv är oslagbar. Det är en dröm som uppfylls och ett mål som du når. Och precis som i alla yrken finns det även för- och nackdelar som franchisetagare.

2

Mindre bra sidor av franchising

Det är alltid bra att vara medveten om nackdelarna eller sådant som kanske inte är helt toppen med att vara franchisetagare. Royaltyn kan vara en sådan sak. Du måste ju betala till moderföretaget, de som lånar ut sitt namn och goda rykte. Detta fortsätter hela tiden, du blir aldrig av med det så att säga. Men det är det värt tycker de flesta som jobbar på detta sätt.

Sedan finns det begränsningar för din personliga stil, du måste hålla dig till konceptet. Därför är det viktigt att se noga på det innan du sätter igång, så att du tar tag i något som du kan trivas med. Till en viss gräns kan du utveckla det personligen, men de har sina normer och riktlinjer. Allt om att förverkliga sina drömmar som franchisetagare. Läs artikeln i Barometern.

Väga alla sidor noga

Det är viktigt att du väger för-och nackdelarna noga innan du sätter igång. Inte bara med franchisingkonceptet men rent allmänt också hur det är att vara egen företagare. För många är det ett fantastiskt sätt att tjäna pengar på. De är som allra lyckligast när de kan ha sitt eget. Andra tycker om det men anser att det är mycket arbete. Så du bör fråga dig själv hur pass stor din dröm är och om du är villig att jobba för att uppnå den. Dagens Handel rapporterar om hur franchiseföretag är på uppåtgående i Sverige idag. Låt dig inspireras till att starta eget genom att läsa den här artikeln.

De som lyckas med eget företag och att vara franchisetagare har noga tänkt igenom saken innan de sätter igång. Inte bara om de har den anda som krävs och villigheten att jobba hårt. Men även att de har tillräckligt med pengar och kunskap. Det här kan bli ditt viktigaste steg i livet, ett som kommer att göra dig lycklig och självständig.

De flesta som startar eget har inga tankar på att det ska leda till ekonomisk frihet och ett liv i solen. Istället handlar det om att kunna styra sitt eget liv. Att tjäna pengar och kunna vara sin egen chef. Det kan leda till möjligheter att växa och ha framgång på en helt annan nivå än som skulle kunna vara fallet om du var anställd.