QPC

Satsa på IT-säkerhet och undvik informationsläckor 

Satsa på IT-säkerhet och undvik informationsläckor 

Businessmen Watching Data on Flat Panel Monitors

Världen har förändrats. Det största hotet är idag inte från krigande grannländer eller meteoriter. I alla fall inte i de flesta delar av världen. Istället kommer attackerna nästan osynligt, genom ett medium som det inte är allt för lätt att skydda. IT-säkerheten är idag ett av de största problemen som företag har och också ett av de allra viktigaste att tackla.

Det kostar pengar att skydda sig, och det kan också ta tid. Men med tanke på vad du kan förlora så är det väl värt ansträngningen. Ett företag som läcker ut information kan förlora sin ställning som ett seriöst val. Ingen kommer att lita på dem vilket leder till att de förlorar kunder. En regering som läcker information kan sätta hela nationens säkerhet på spel, och det vill inte säga lite. Men även privatpersoner kan förlora sin identitet och få kämpa i flera år för att få sitt namn rent. IT-säkerhet bör därför vara en prioritet för alla, oavsett nivå och ställning.

Skydda dig och din information

När datorerna först kom så tyckte alla att det var så fantastiskt. Världen hade gått framåt med stormsteg och nu skulle allt bli annorlunda. Och det har det verkligen, med utropstecken. Datorerna har verkligen skapat ett annorlunda samhälle, där internet och IT är normen. Till och med i de fattiga länderna så satsar de på en infrastruktur online. Sättet att arbeta idag är inte det samma som det var innan datorerna tog över. Livet är lättare på många sätt och vis, men du måste se till att skydda dig. Kanske se lite närmare på Ibas IT forensiker.

Det är inte så konstigt att alla som använder internet är relativt utsatta. Världens nät som kopplar samman jordens alla hörn. Med modern teknologi kan du prata med en person på andra sidan jordklotet, och se dem med en videokonferens. Det är ganska imponerande. Därför är det självklart att också tjuvar och andra mindre trevliga personer ska ge sig ut på nätet. De vill stjäla och förstöra, men det finns sätt att skydda sig. Här finns mer information om digitala tekniska bevis som kan hjälpa ditt företag vid en eventuell stöld.

Bäst att förebygga katastrofer

Kriminella element använder internet på olika sätt. huvudsakligen så handlar det antingen om att stjäla eller läcka information, eller så försöker de helt enkelt att förstöra ens datorer. Det finns många sorters virus och annat ont som kan ta bort allt du har på hårddisken. Därför bör ett bra virusprogram vara det första du installerar när du köper en dator. Välj ett bra som verkligen skyddar. Sedan finns det flera bra tips om bra lösenord, och dessa bör bytas ganska ofta. Om du gör det så svårt som möjligt för andra att ta sig in så blir det mindre troligt att du drabbas.

Rear view of female engineer using tablet PC in shipping yard

Men det finns sedan de individer som försöker få ut din data, läcka eller rentav stjäla din information. I större sammanhang så kan de använda denna, det handlar om politik eller stora affärer. Annars så är syftet det samma-  att göra livet surt för andra. Så du kan aldrig tänka att ditt företag är för litet eller ointressant för andra. Det enda du ska bry dig om är att ha ett bra skydd. Samt att finna fram till vem som gjort det. Expressen skriver här om hur IT forensik är ett av de viktigaste verktygen för att lösa brott.

Ligga steget före

Tyvärr använder ett antal intelligenta personer sin hjärna till att skapa virus och program som bryter sig in. Det positiva i det hela är att minst lika många smarta individer jobbar hårt för att komma upp med bra skydd. Samtidigt så är det bra att du kan spåra din information och därmed komma fram till den skyldige. Hela tiden så pågår den här dragkampen, där de så kallade bra killarna försöker ligga steget före så att du alltid har ett skydd.

Det är därför viktigt att ständigt uppdatera sitt dataskydd och även de rutiner du har. Allt fler företag har regeln att du inte kan använda datorerna till privata ändamål. Detta handlar inte om att de är snåla eller inte vill ge ut förmåner. Istället är det ett led i att skydda företagets nätverk från intrång. Det är inte alls ovanligt att något sker efter helgen, när barnen har laddat ner en film från en okänd sajt. Helt oskyldigt, men det kan ha stora konsekvenser. Techworld rapporterar om hur viktigt det är att se över IT-säkerheten för att undvika stöld eller attacker.

IT-säkerhet på hög nivå

Ingen förtjänar att få sin dator utraderad av ett virus eller kundregistret släppt på nätet. Både som privatperson och företagare så kan ett intrång skapa stora problem. Det har varit ett antal skandaler under årens lopp. En del företag har fått stänga igen efter en sådan attack. Men även om det inte går så långt så tar det tid och andra resurser att komma till rätta med saken. Ett skydd är därför det allra bästa, som en riktigt tjock vägg mellan kontoret och omvärlden.

När det handlar om lite högre nivå så kan ett land vara i fara om informationen läcks. Det är en ständig dragkamp mellan nationer om olika saker, mycket mer än allmänheten får veta. Och ett antal länder är inblandade i aktiviteter runt om i världen som kan påverkas av en läcka. Information som är avsedd för bara några fås ögon bör hållas där. Computer Sweden skriver nu om hur SÄPO skapat en specialstyrka för informationssäkerhet.

Beautiful businesswoman using laptop while writing in locker room at creative office

Tips för IT-säkerhet

Det rekommenderas starkt att både företag och privatpersoner ser till att ha ett adekvat virusskydd, som sedan uppdateras regelbundet. Många av dessa är bra och kostar inte alls så mycket, men se gärna igenom vilka alternativ som finns innan du väljer. Låt inte vem som helst använda datorn och ha lösenord på det mesta. Inte det samma lösenordet utan olika, starka och väl genomtänkta. Om det värsta skulle hända så finns det program som kan spåra din information så att den inte sprids ännu mer.

Att läcka information är en vanlig strategi för att skada företag. Ibland så har du också någonting som kan vara intressant för andra. Vartefter konkurrensen ökar så gäller det att också ha ett större skydd. Du ska aldrig lämna dina datorer och nätverk åt slumpen och hoppas på det bästa. Satsa istället på IT-säkerhet och se till att det inte blir några läckor.

Ta hjälpa från andra

Du kan anlita en firma som kontrollerar hur pass starkt ditt skydd är. Det finns hackare som jobbar med att bryta sig in företagets nätverk, bara för att se om det går. Sedan rapporterar de var svagheterna ligger så att du kan åtgärda dem. De kan hjälpa dig bygga upp ett bra skydd på flera ställen.

När du lägger upp information i molnet så är det också viktigt med användarnamn och lösenord. Kryptera gärna all data så att ingen kan förstå den, om de skulle komma så långt som att se den. Gör det extremt svårt för någon att bryta in eller för virus att spridas. Hindra dem redan på ett tidigt stadium så att skadan blir så liten som möjligt. IT-säkerhet är en av de viktigaste uppgifterna som finns på ett företag.