QPC

Kvinnan som följde sin cateringdröm

Kvinnan som följde sin cateringdröm

Female chef cooking in kitchen

Något som blivit riktigt populärt de senaste åren är catering. Allt fler inser hur skönt det är att slippa tänka på maten när det är dags för fest eller andra tillställningar. Och att det blir mycket billigare att anlita en cateringfirma än att lägga bjudningen till en restaurang. Du får goda maträtter som är proffsigt arrangerade- och allt utan att behöva lyfta ett finger.

Samtidigt så är catering trenden ett bra tillfälle för en del att komma igång med egen verksamhet. Tycker du om att laga mat finns det flera möjligheter att gå vidare och starta upp någonting. Har du möjlighet att gå en kurs eller utbildning så blir det ännu lättare att klara av detta yrke. För det är inte riktigt det samma att laga plockmat till 100 personer som att ta hand om en familjs matbehov.

Det dagliga brödet

Även om de flesta klarar av att ta hand om den dagliga matlagningen så kan det vara skönt med lite hjälp ibland. Ett bra exempel är när det är fest eller bjudning. Du kan ha mer tid och energi över för dina gäster genom at beställa catering. Det kostar inte alls så mycket. Speciellt inte när du ser på allt du får gör det. På jobbet kan det ibland vara läge med mat för flera personer. En del bjuder in klienter på en matbit, eller så är det personalen som ska tas om hand. Att köpa mat till företag är idag vanligt då det är enkelt och smidigt.

Det är inte alls så konstigt att catering har tagit fart på flera olika sätt. För många så är det en livlina, ett sätt att orka med mer än annars skulle vara möjligt. Sedan finns det ett stort antal personer som inte kan eller tycker om att laga mat. Medan andra älskar det så mycket att de bygger hela sin karriär runt detta yrke. Med andra ord så handlar det om balans i samhället. Matlagning är inte längre något som bara ska göra i hemmet. Det har äntligen blivit trendigt att beställa maten utifrån. Fresh catering har maten till ditt kalas.

Ett större utbud

Vissa personer föredrar att driva rena cateringfirmor. De jobbar bara från köket och har inte plats för betalande gäster. Andra väljer att ha några få bord så att de hinner med båda delarna. Ibland kan det ena leda till det andra. Ett cateringuppdrag kan ge reklam för matstället och vice versa. Men vissa restauranger kommer igång med catering som en sidogren. Helsingborgs Dagblad rapporterar här om hur många restauranger ser catering som ett andra sätt att tjäna pengar.

Ibland kan just cateringen bli så framgångsrik att de bestämmer sig för att satsa helhjärtat på den. Lite grand beror ju också på vilket sorts jobb du trivs med. En del tycker om att laga mat men samtidigt se folk. De föredrar att kunna vara en del av måltiden, se hur cirkeln sluts. Andra trivs allra bäst med förberedelserna och variationen i beställningarna. En dag är det middag för fjorton personer och en annan dag ska det vara plockmat för ett dop. De har inget behov av att servera och ta hand om den biten.

512-6-2-catering-allt-vanligare

Satsa på catering

Det är inte ovanligt att någon börjar sin bana som kock eller anställd inom matbranschen. Ibland tar det ett tag innan du har tillräckligt med mod för att ta steget fullt ut. För andra är det en dröm som de haft ända sedan skolan, och vill komma igång så fort som möjligt. Det kan vara roligt att öppna catering tillsammans med någon annan, så att du slipper vara ensam om allt ansvar. Sydsvenskan skriver i den här artikeln om kvinnan som vågade följa sin cateringdröm.

På vissa orter eller områden kan en snävare inriktning vara bäst. Kanhända vegetarisk catering eller fokus på barnkalas. Det är inte alltid så lätt att vara koncentrerad i en nisch, men efter ett tag så kommer du att få rykte om dig att vara bra. Dagens Industri skriver här om hur catering till företag blivit en bra affärside’. Det är en annan sorts inriktning som kräver en viss finess.

Följa sina drömmar

Det viktiga är att du kan följa dina drömmar och jobba med något som du trivs med. catering är ett bra jobb eftersom det är en trend som inte verkar lägga sig. Tvärtom har allt fler insett hur bra det är att kunna beställa maten direkt. Det anses inte längre vara slösaktigt eller lyxigt att beställa catering till fester och företag. Istället anses det vara sunt förnuft, ett sätt att få riktigt god mat utan att behöva lägga ner flera timmar framför spisen.

Med tanke på vad du får och hur mycket tid du tjänar in är catering ett billigt alternativ. Du kan diskutera med firman vilken meny du vill ha och hur det är möjligt att dra ner på kostnaderna. Ofta kan de komma upp med flera olika förslag som du kan välja mellan. Samtidigt så kan de anpassa sina recept till de behov som finns. Veganer, gluten- och laktosintoleranta, och så vidare. Detta visar sig speciellt vid buffet och plockmat då det är lättare att komma upp med ett stort antal valmöjligheter.

Chefs preparing salad in kitchen, mid section

Allt mer catering

Troligtvis kommer allt fler personer välja att satsa på catering. Det ska bli intressant att se vilka inriktningar de väljer och vilken mat det kommer att bli. Många nya svenskar är duktiga på att laga mat och detta kan leda till riktigt intressanta kombinationer. De flesta är idag inte bara öppna för nya maträtter, men tycker om att prova på annorlunda mat. Samtidigt så finns det vissa rätter som förblir klassiker, om än med en liten knorr då och då. Rostbiff, lax eller smörgåstårta är bara några av de mest populära rätter som fortsätter att skina.

Men en smörgåstårta måste inte vara den klassiska med skinka eller räkor. Det går att använda sig av nya smaker och ändå skapa något välkänt. För många som jobbar med catering är detta en av fördelarna. Du kan skapa nya rätter, experimentera i köket och få igång trender. Idag är det många som vill bli överraskade. De vill vara en del av utvecklingen och se vad du kan få ihop.

Mat och umgänge fortsätter att vara bästa vänner. Genom att beställa catering blir det lättare att vara tillsammans. Det blir inte så slitsamt och du kan ha mer kvalitetstid med dina gäster. Samtidigt så har ni alla möjlighet att utmana smaklökarna med nya kryddor och kombinationer. För dagens kockar har mycket att välja mellan, både när det kommer till råvaror och smaksättning. Tveka därför inte att boka in catering till nästa evenemang och bli glatt överraskad.