QPC

Därför är helpdesk ett jobb för dig som gillar gruppdynamik

Därför är helpdesk ett jobb för dig som gillar gruppdynamik

Därför är helpdesk ett jobb för dig som gillar gruppdynamik

Alla har behov av hjälp någon gång ibland. För du kan inte vara expert på precis allt, även om en del verkar lyckas ganska bra. Istället är samhället uppdelat så att alla har sin egna lilla gren. Du förväntar inte en revisor att kunna allt om hur en symaskin fungerar, eller att ett datasnille ska kunna lägga nät. Detta är bara ett par extrema exempel på hur du väljer vad du vill jobba med. Resten kan du alltid fråga någon annan om råds för.

Det är vanligt att lägga datordrift och IT på en utomstående firma. De kopplar samman allting och du kan alltid ringa dem om det behövs. När någon kör fast eller systemet inte fungerar som det ska. Detta brukar ingå i avtalet, hur mycket beror på kontraktet. En del har begränsat med hjälp från ett helpdesk, och betalar för varje kontakt. Andra har ett avtal som tillåter dem att ringa hela dagen om det skulle visa sig vara nödvändigt.

Viktigt med datorer

Inget företag kan fungera väl utan någon form av uppkoppling. De flesta har idag avancerade system där mycket ligger i molnet och du kan göra allt genom att klicka på en ikon. Men ju mer komplicerade datasystemen har blivit desto fler har hamnat på efterkälken. Du kanske vet hur det ska användas, men så fort du kör fast kan det vara svårt att komma över tröskeln. Rationell IT erbjuder smidig datasupport som gör att du kan känna dig trygg om något skulle gå fel.

Det är inget fel i att inte kunna precis alla. Istället har vikten av ett bra helpdesk aldrig varit större än idag. När du kör fast så kan det snabbt bli dyrt. Minsta lilla stopp i systemet eller verksamhetens flöde kan kosta pengar. Ibland är det riktigt illa eftersom du förlorar kundernas förtroende. Det kan ta åratal att reparera ett dåligt rykte, då är det mycket bättre att lägga sig vinna om att allt fungerar som det ska redan från början. Läs mer på http://www.rationellit.se/.

840-2

Helpdesk ett unikt yrke

De flesta har någon gång ringt upp eller kontaktat ett helpdesk. Du känner dig lite dum ibland, men de är alltid så vänliga och tillmötesgående. Ibland kanske du skickas vidare till en högre nivå, de kan inte lösa det med en gång. Då får du ofta träffa på de verkliga experterna, de som kan så gott som allt om systemet eller vad du än ringer om.

Men även de har behov av att uppdatera sig och lära sig mer. Många gånger så räcker det med att de har tillgång till andra snillen. En grupp personer som jobbar med helpdesk kan ofta hjälpa kunderna bättre genom att lägga samman sin kunskap och erfarenhet. Detta måste arbetsplatsen anordna, så att de har möjlighet att kommunicera och utbyta lösningar. Computer Sweden skriver i en artikel att helpdesk inte är ett jobb för ensamvargar.

Sättet att driva ett helpdesk kan alltså variera en del från bransch till bransch. Men för att kunna vara effektiv är det viktigt att ligga steget före. Du måste kunna din sak, och vara i en position där du kan hjälpa dina klienter. Många läser hela tiden och försöker hålla sig uppdaterade. Andra deltar i möten eller tar vidareutbildningar. Men ibland kan det räcka med att hålla kommunikationen öppen på arbetsplatsen och tillsammans komma upp med den bästa lösningen.

Ge kunderna ditt bästa

När du läser recensioner om olika företag så brukar det alltid inkludera deras kundservice eller helpdesk. Om valet står mellan två firmor som är nästan identiska så kan du vara säker på att det är supportet som tippar vågen. Folk vill bli väl bemötta. De ser med en gång när du är tillgänglig och snabbt svarar på deras frågor. Det måste inte alltid vara via telefon. En del har sin helpdesk på nätet. Kunderna skickar en förfrågan och helpdesk kommer tillbaka med en mejl. Men vad ingen tycker om är att få vänta i onödan, eller tvinga använda allt för mycket energi på att lösa problemen. Vad är nyttan av ett helpdesk om de inte hjälper dig?

Andra vänder sig till familj eller vänner för att få hjälp. Om du inte sitter på jobbet med ett IT-system där kontraktet ger dig tillgång till helpdesk så är det säkert lättare att ringa dottern eller svågern. Många vuxna personer har upplevt detta flera gånger om. Internet och datorer är inte så gamla i samhället. Det var inte många år sedan som allt gjordes för hand eller med en skrivmaskin.

840-3

Idag är det nästan omöjligt att klara sig utan datorer eller i alla fall internet på mobilen. Om du vill betala räkningar, se på TV eller flera andra saker så är det nätet som gäller. Därför kan familjemedlemmar göra både sig själv och personen ifråga en stor tjänst genom att fungera som ett helpdesk. Det vill säga hjälpa dem att komma igång och sköta sig själva. De är ju inte dumma, det är bara en fråga om att lära sig. PC För Alla skriver i denna artikel om guiden för dig som är helpdesk för alla som har svårt för att lära sig nätet.

Det är roligt att hjälpa andra

Många av de som jobbar på ett helpdesk stortrivs med sin arbetsdag. De får träffa flera olika personer, även om det kanske bara är via mejl eller telefon. Samtidigt har de chansen att jobba med ett system eller uppkoppling som de är bra på. Och när någon får hjälp och kan fortsätta sitt jobb så känns det riktigt bra. Du har bidragit till att ett företag kan gå vidare, att de inte förlorar pengar.

Helt klart är det ett yrke för de som tycker om att ha kontakt med andra människor. Speciellt som en del kan vara nog så frustrerade när de kommer så långt som till att ringa helpdesk. Det är vanligtvis efter att de prövat på alla andra lösningar och tvingats inse att de kört fast. Då gäller det att vara vänlig och förstående. Samt veta precis vad som krävs för att de ska kunna fortsätta jobba.