QPC

Så får du en säljprocess som fungerar  

Så får du en säljprocess som fungerar  

Så får du en säljprocess som fungerar  

Alla företag vill lyckas, kunna gå framåt och växa till sig. För att kunna göra detta måste du använda de rätta verktygen. Nu för tiden är det få som inte är aktiva på nätet, till exempel. Det är ett måste för att kunna lyckas. Samma sak gäller säljprocesser och andra delar av verksamheten. Du måste välja de metoder som fungerar allra bäst idag.

Principerna bakom säljprocessen är ungefär de samma som de varit sedan handelns begynnelse. Du har något bra som du vill erbjuda dina kunder. De har behov som de vill ha uppfyllda. Eller önskningar, som är det samma för ett köp. Poängen är att hitta fram till varandra. Med tanke på den konkurrens som finns idag så är det viktigare än någonsin att ha en fungerande säljprocess.

Lära sig mer om försäljning

Det du inte redan kan går att lära sig. Vissa personer är lagda för att sälja. De har munläder brukar folk säga. Men det är inte alls nödvändigt att vara född försäljare. Det går alldeles utmärkt att lära sig konsten eller yrket. För egentligen så handlar det inte bara om att kunna prata. Utan minst lika mycket att klara av att lyssna. Invändningshantering är viktigt att kunna.

Det finns utbildningar och kurser för det mesta. Som företagare finns det mycket som vill svälja pengarna och de flesta jobbar med en ganska snäv budget. Därför är det viktigt att satsa rätt. Och försäljning hör till en av grundstenarna i ett framgångsrikt företag. Det kan vara bra att se på säljplaner.

Ett alternativ till utbildningar är att anställa folk som kan processen. Ibland kan det dock löna sig i längden att lägga ner lite extra omsorg och utbildning på de som redan finns till hands. Personal som redan visat sig villiga att jobba hårt för att både de och företaget ska lyckas. Allt måste avvägas, men en väl fungerande säljprocess är ett måste.

Hur du får en bra säljprocess

Nu är det inte bara att plocka upp telefonen och börja sälja. Framgångsrika försäljare har mycket på gång samtidigt. De bearbetar potentiellt nya kunder, för att få dem att välja just det företaget. På samma gång är det viktigt att hålla fast vid de kunder som redan finns. Få dem att känna sig välkomna och se till att de fortsätter köpa från företaget. Sedan är det viktigt att finna fram till helt nya personer och introducera dem till företagets koncept. Veckans Affärer rapporterar i denna artikel om hur du får en säljprocess som fungerar.

1159-2

En del av det som sägs om dammsugarförsäljare finns kvar i folks sinnen. Och tyvärr så måste du skryta lite med dina produkter. Du måste kunna övertyga personen om att det är bra för dem att bli eller förbli kunder hos ditt företag. Samtidigt så är det inte fråga om att övertala någon att handla mot sin vilja. Det kan fungera kortsiktigt, men du ser aldrig den kunden igen. Istället handlar det om att få fram vad de behöver eller vill ha, och hur du kan uppfylla denna önskan. Dagens Industri skriver i en artikel om hur vissa branscher har en mer komplicerad säljprocess än andra.

Djup kunskap om företaget

Det gäller alltså att ha en god kännedom om företaget och dess produkter. Om en sak inte passar kunden kommer du upp med en annan lösning. De kanske har tänkt sig en produkt men du förstår snabbt att en annan skulle vara bättre för dem. Allt detta kräver en viss inre styrka att klara av. Att jobba som säljare kan tidvis vara riktigt stressigt. Därför är det inte alla som passar inom detta yrke, något du ganska snabbt kommer underfund med.

Men sedan finns det en del som anser att alla borde få börja som försäljare. Att det är ett sätt att lära känna företaget och även vilka kunder som söker sig dit. Den teknik du använder som säljare kan komma till nytta i flera andra positioner. Många chefer har till exempel börjat sin yrkesbana som säljare. Naturligtvis är det också vanligt att göra försäljning till sin karriär. Det är inte ovanligt att tjäna goda pengar som duktig försäljare, speciellt när provision är inblandad.

Analysera behov och förmåga

Ditt företag ska gå framåt. Det är ett långsiktigt mål som alla vill ska bli en verklighet. Men hur du når fram kan variera ganska rejält. Samt hur snabbt det går. En väl fungerande säljprocess kan vara ryggraden i din verksamhet. Det kan vara skillnaden mellan att lyckas eller inte. Och det kan också ge dig de där relativt snabba resultaten som du vill se.

Samtidigt så kostar det pengar att gå framåt. Du måste investera i din säljavdelning och se till att ha kvalificerad personal. Eventuellt skicka några av dem på utbildningar som de sedan kan använda till att lyfta företaget till en högre nivå. Processen är viktig och likaså planeringen.

Bra säljprocess som ger resultat

Som med allt annat gäller det att lägga upp en strategi. En praktisk plan som kommer att ge ditt företag ett försprång över konkurrenterna. Samtidigt är det ofta helheten som leder till framgångar. Du måste använda alla de verktyg som finns, i alla fall de som passar din bransch. Sikta på stjärnorna och se till att du når trädtopparna. Det kan räcka till att börja med, och sedan kan du gå vidare och sikta ännu högre. Med en bra säljprocess har du kommit en bra bit på vägen.