QPC

Så hittar företagen unika sätt att tidrapportera

Så hittar företagen unika sätt att tidrapportera

Så hittar företagen unika sätt att tidrapportera

Rapportering är inte ett nödvändigt ont som många tror. Istället är det grunden för alla löner och en stor del av planeringen. Om allt fungerar som det ska så vet du exakt hur många timmar alla har jobbat och på vilken avdelning eller projekt. Men som bekant så fungerar så gott som aldrig allting precis enligt planen. Därför är det viktigt att välja ett bra sätt för tidrapportering.

Ett bra sätt kan betyda flera olika saker. Mycket beror ju på vilken sorts företag det är och hur många anställda som jobbar där. Sedan har du olika resurser när det kommer till scheman och rapporteringar. Tanken är ju att det inte ska ta mer tid att planera och sammanställa än vad som läggs ner på själva arbetet. Därför gäller det att ha ett bra upplägg.

Den bästa hjälpen för rapportering

Till att börja med måste ett system vara lätt att använda. Det uppstår alltid lite fel och saker som måste rättas till. Men dessa ska hållas på ett minimum. För det mesta gäller det att systemet fungerar så att alla kan jobba på utan att störas. Att schemalägga med hjälp av en app gör vardagen på jobbet enklare. Du har allt du behöver på plats, och kan i princip lägga upp arbetsfördelning när och var som helst.

När schemat väl är på plats måste det rapporteras att det följs. Alla skriver in när de jobbar och hur lång tid de varit där. Alternativt så kan det bara noteras att schemat följts som upplagt. Gamla tiders stämpelklockor var effektiva på sin tid. Men idag kan de elektroniska hjälpmedlen förenkla jobbet avsevärt. Du kan klicka här för att läsa om ett system för att rapportera av tider.

1279-2

Viktigt med korrekt rapportering

Ett bra system för tidrapportering kan spara tid och resurser. Samtidigt så litar en del arrangemang lite för mycket på de anställda. Tyvärr finns det alltid folk som fuskar eller försöker få mer betalt än de har rätt till. Som tur är har de allra flesta en bra etik i arbetslivet, men du måste alltid gardera dig. Framför allt är detta viktigt inom yrken där du inte fysiskt ser de anställda vid varje tillfälle. Typ hemtjänst eller personliga assistenter. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag att det är nödvändigt att kunna följa upp tidrapportering.   

I vissa städer har hemtjänst, till exempel, satt upp små etiketter på dörrkarmarna. Här måste de anställda registrera sig med mobilen när de går in i ett hem och när de sedan går ut igen. Dels så hjälper det att ha kontroll så att de inte stannar för länge, men också så att de inte hoppar över någon stackare som inte kan klaga själv. Allt detta är nödvändigt ibland för att tidrapporteringen ska bli korrekt.

Unika sätt för rapporten

Som bekant kan det bli jobbigt med alla dessa kontroller och registreringar. Du vill bara jobba och bli klar med det du håller på med. En del anser att allt för mycket vikt läggs vid det administrativa. Vanligtvis inte de som måste sammanställa allas rapporter och scheman. För att lätta på trycket har en del lagt ut satirer på nätet. Resume’ skriver i denna artikel om byrån där man tidrapporterar på toa.

Det är troligtvis ingenting som kommer att slå igenom. Tvärtom skriker folk om att få mer tid för personliga ärenden. Tiden med livegna och slavar är förbi menar de, och kommer absolut inte göra något nytt under toalettbesöket. Poängen är dock ganska klar.

Det gäller att hitta en balans mellan det som måste göras, typ att rapportera din tid, och det du vill göra. För de anställda har också tryck på sig att bli klara med sina uppgifter. De har tidsgränser och projekt som måste bli klara. Om de måste lägga ner allt för stor tid på rapporter och dylikt så kan det leda till onödig övertid.

Lägga ner lite extra på tidrapporteringen

Det kan alltså löna sig att skaffa ett bra system. Kanske en app där du snabbt kan ställa i ordning schemat för de olika avdelningarna. Där du också kan lägga in tidrapporterna så att de bockas av mot schemat, och så vidare. Skapa bra rutiner så att de anställda kan jobba i tid, men att allting samtidigt blir registrerat.