QPC

Detta kan en IT-forensiker göra för ditt företag

Detta kan en IT-forensiker göra för ditt företag

Detta kan en IT-forensiker göra för ditt företag

De flesta önskar att de inte behövde IT-forensiker, men tyvärr är detta ett ganska vanligt problem. Den digitala eran är effektiv och du kan göra så mycket med dina datorer och molntjänster. Men det har också öppnat vägen för att på ett enklare sätt stjäla information eller skada ett företag. Detta måste bekämpas och då är ofta en forensiker ditt bästa val.

Det finns olika sätt att hålla ett företag säkert och skyddat. Många gånger så är det en kombination av dessa tilltag som fungerar allra bäst. Fakta kvarstår dock att du inte kan ignorera eller skjuta upp denna del av din aktivitet. IT-säkerhet och skydd bör vara en prioritet, och något som du bör satsa på.

Hjälp av en forensiker

Det är inte ovanligt att information läcks av de anställda. Bara för att ditt företag inte är så väldigt stort så innebär inte det att du är osårbar. Vare sig du misstänker att någon släpper information till andra eller inte så kanske det kan vara på sin plats att kontrollera. Du behöver någon som kan följa de elektroniska spåren. Någon som kan tyda alla de vägar data går, och se var den kommer ifrån. Du hittar en bra it forensiker på ibas.se som är experter inom området.

Naturligtvis är det ingen som önskar sig problem inom IT-systemet. Men det är vanligt med både stöld och attacker. Alla vet att datorer idag är grunden för en verksamhet, allt är digitalt. Men även om det värsta skulle hända så är inte allting förlorat. Om du kan finna ut vem som stulit din information så kan du sedan fortsätta med lagens hjälp. En digital forensiker är expert på att hjälpa den som drabbats av informationsstöld vare sig det är privat eller i företaget.

Technician Working in Server Room

Technician Working in Server Room

Skydda ditt företag

Även om det går att hitta fram till vem som stulit din information så är det helt klart bäst att förhindra det i så stor grad som möjligt. Kriminella element kommer alltid att finnas, men du behöver inte öppna dörren för dem. Både externa och interna skyddsmekanismer kan göra det svårt och mindre attraktivt att göra just ditt företag till en måltavla. Oavsett om du är en svår konkurrent eller inte, eller om du har information som de flesta vill ta del av.

Genom att lägga upp en mur runt ditt företags data kan du förhindra utomstående från att ta sig in. Brandväggar, virusskydd och effektiva lösenord är grunden, men det finns även annat du kan göra. Något som också kan vara bra är att begränsa tillgången till din information. Alla måste inte komma in överallt, du kan skapa mer koncentrerade arbetscirklar. Detta bidrar bland annat till att minska möjligheterna för interna läckor. Men även för att information sprids av misstag eller genom utomstående attacker. Computer Sweden skriver i en artikel om hur digitala privatdetektiver blir allt mer populära.

När det värsta händer

Det finns flera olika sätt att attackera ett företag på. Ibland räcker det med att informationen läcks för att det ska skada verksamheten. Om inte kunderna kan lita på att deras info är säker hos dig så kan det vara en anledning för dem att välja ett annat företag. Andra gånger så har tjuvarna, eller de som anlitar dem, användning för din information och då är det just denna som är målet med inbrottet.

Återigen så kan det inte nog betonas hur viktigt det är att du gör allt du kan för att förhindra denna situation. Men om det värsta skulle hända så är det i alla fall relativt enkelt att hitta fram till vem som är skyldig. Du kan få tillbaka de som stulits och börja reparera skadan, så att säga. Många cyber tjuvar gör allt de kan för att inte synas, men IT-forensiker har de rätta verktygen för att spåra dem.

Sveriges Television rapporterar här om hur svenskt rättsväsende måste bli bättre på IT-forensik. Det är fortfarande ett område under utveckling, precis som allting annat kopplat till elektronik. Vartefter som datorer och program blir mer sofistikerade så uppdaterar sig också forensikerna. De försöker alltid ligga steget före de kriminella elementen, så att du ska kunna få rättvisa.

Vikten av forensik

Det är ju inte alltid data stöld det handlar om. Ibland kan det helt enkelt vara ett dumt misstag som gör att du förlorar information. Detta är något som sker både på företag och för privatpersoner. Om du är lite för snabb med att klicka på något så har cyberavgrunden svalt din information. Även vid dessa tillfällen kan du få tillbaka dina viktiga data med hjälp av experterna.

Datorer och internet har verkligen öppnat möjligheter som ingen ens kunde drömma om tidigare. Vad som tidigare tog flera veckor att göra kan nu bli färdigt på några minuter. Kommunikation mellan företag och personer har nått en höjd som var osannolik för bara några årtionden sedan. Med videokonferenser och andra hjälpmedel kan du hålla kontakt med folk på andra sidan jordklotet. Utan stora kostnader eller komplicerad utrustning.

Allt detta har lett till ett helt nytt sätt att leva och jobba på. Information lagras inte längre i stora arkiv nere i källaren. Det största hotet är inte eldsvåda eller mögel. Istället så ligger allt någonstans ute i cybervärlden, och de skickliga kan ibland komma åt sådant som inte är deras eget. Därför behöver du IT-forensiker som aldrig förr. De har en stor roll att fylla i dagens digitala samhälle.