QPC

Därför bör flera aktörer vara verksamma inom stadsnäten  

Därför bör flera aktörer vara verksamma inom stadsnäten  

1395-1

Vartefter som tiden går kommer de gamla internetuppkopplingarna att försvinna. Det är en ständig utveckling av allt som har att göra med kommunikation. För att du inte ska förlora de du har så kan det vara läge med fiber. Men för att kunna dra fiber på en ort måste ofta en viss procent av befolkningen skriva på avtalet. I alla fall när bolaget som drar in fiber vill ansöka om bidrag för arbetet.

Det kostar mycket att lägga ner kablar. Flera miljoner kronor bara för att få en bra internetuppkoppling. Men det är inte så bara när du tänker på vad nätet egentligen spelar för roll i dagens samhälle. För det är inte bara en fråga om att surfa runt online, spela spel eller se på TV. Internet är basen för det mesta idag, både professionellt och privat. Därför ska vikten av fibernätet aldrig underskattas. 

Välja en aktör för internet

Nu finns det flera olika bolag som jobbar med fiber. Det gäller att välja en som kan ge dig ett bra avtal så att du får det du behöver. När väl fibern är nedlagd kommer nästa val, nämligen vem som ska vara din leverantör. Men till att börja med är det alltså själva kabelnedläggningen som det handlar om. Det kan löna sig att tittar runt lite och se vad de har att erbjuda. Vem som har det bästa avtalet. Stadsnätsbolaget hjälper dig gärna om du har frågor.

För att fiber är framtidens uppkoppling finns det inget tvivel om. Det är här för att stanna och andra former kommer så småningom att försvinna. Så de flesta är medvetna om hur viktigt det är att komma fram till ett beslut om fibern. På sina håll har det dock inte alltid varit så lätt att komma fram till en lösning. Men när du ser på helheten så blir det lättare att hitta rätt. Stadsnätsbolaget är ett val som allt fler kunder gör.

1395-2

Viktigt med flera valmöjligheter

Varför är det då så mycket prat om att fler aktörer ska vara med i bilden? Bland annat för att alla erbjuder olika avtal. En del har en fast avgift för att ansluta huset till fibernätet och sedan behöver du inte betala något mer till dem per månad. Istället är avgiften till leverantörerna högre. Andra har en lägre uppkopplingsavgift och sedan tar de ut en viss summa varje månad. Det kan också variera hur lång bindningstiden är, vilket kan ha stor vikt. För om du skulle hitta något billigare eller bättre kan du inte bara byta hur som helst. 

SVT Nyheter rapporterar i en artikel om problem som kan uppkomma då kommunerna äger hela stadsnätet. Det är alltid bra med konkurrens. Förutom att det är rättvist så gynnar det de personer som får fler valmöjligheter. Bland de problem som uppstått på sina håll är det faktum att en viss procent måste godkänna avtalet för att de ska börja gräva. På sina håll är det 90%, men siffran kan variera. Så om du inte får med dig alla så blir det en viss press på grannarna. Det är inte så konstigt att diskussionens vågor går höga ibland. 

Bestämma sig för fiber

Många hushåll väntar ivrigt på att få en fibernätsuppkoppling. Det är snabbt och effektivt att använda internet via fiber. Stora mängder av data och information kan forslas på nolltid. När du ser på TV så är bilden skarp och fin, inget buffrande eller annan fördröjning som är så irriterande. Du kan också få med dig telefoni via fibern, det är alltså fråga om ett komplett paket. 

Dalarnas Tidningar skriver i denna artikel om hur ett stort fibernätskrig rasar lokalt. Det är tidvis mycket intressant att följa med i debatten och det så kallade kriget om konsumenterna. Förhoppningsvis så leder det till bättre avtal för alla parter. De flesta vill ha fiber eller är övertygade om att det är det bästa. Men hur det ska gå till kan vara en öppen fråga. Det är trots allt fråga om bra mycket pengar som ska läggas ut. På sina håll får villaägarna gräva sina egna diken för att rören ska läggas ner. I större områden brukar man anlita ett företag för att alla ska komma fram till stadsnätet. 

1395-3

Glesbygden har riktigt börjat blomstra igen tack vare att det dras fiberkablar ut till landets alla hörn. Små företag och lantbrukare kan fungera och gå framåt när de har en bra uppkoppling. Du måste inte ha en stor personalstyrka eller flera kunder i närområdet. Idag kan du jobba var som helst och ha din kundkrets över hela världen. Stora möjligheter för den som har lite entreprenörkänsla. Men helt beroende av att kunna vara online när som helst. 

Internet i dagens samhälle

Att du behöver en uppkoppling är det ingen som tvivlar på. Så gott som ingenting fungerar utan det mobila nätet eller internet. Dagens samhälle är uppkopplat som aldrig förr. Till och med små barn har blivit experter på hur de ska surfa på nätet. Sociala nätverk binder folk samman och du kan lätt hålla kontakten med både släkt och vänner. Allt detta kan bara fungera om din uppkoppling är bra. Speciellt nu när alla i hela familjen sitter och surfar samtidigt, förutom att man ser på TV eller gör annat som kräver en närvaro online. 

För det är ju inte bara att ha en uppkoppling som är viktig. Internet har funnits i många år, men det har inte alltid fungerat lika bra som det gör idag. Tidigare fick du vänta flera minuter på att ladda ner eller upp en stor fil. Idag tar det inte ens en sekund att klara av allt du vill ha gjort. För vartefter som allt fler funktioner i samhället kopplas upp till nätet, desto viktigare har det blivit att den är snabb och effektiv. Fibernät med andra ord.