QPC

Så kan mögelproblem tvinga bort boende från sina hem

Så kan mögelproblem tvinga bort boende från sina hem

Så kan mögelproblem tvinga bort boende från sina hem

Mögel kan vara mycket farligt för din hälsa. De där små svarta eller gröna fläckarna växer till sig och avger sporer som går ner i lungorna. Det är vanligt med luftrörskatarr, allergier och astma när du bor i ett hus som har mögel någonstans. Ibland kan det spridas via ventilationssystemet, vilket kan vara extra farligt i skolor eller sjukhus.

Därför är det viktigt att hålla koll på ditt hus eller den byggnad som du har ansvar för. Stoppa möglet innan det ens har kommit igång. De flesta tänker inte så mycket på det men det är mer vanligt med mögel än du tror. Det kan vara runt kakelplattorna i duschen, till exempel. Eller i kittet som sitter runt gamla fönster, kanske på själva fönsterbrädan. Vanligtvis i fuktiga utrymmen, där ventilationen inte är så bra.

Det så farliga möglet

Ibland kan bytet av uppvärmningsmetoder leda till dålig luft i huset. Med en oljepanna eller liknande så värmdes murstocken upp och höll huset torrt. Nu när många har fjärrvärme så cirkulerar inte luften på samma sätt. Kyla och fukt får allt större chans att sprida sig, med dålig lukt och mögel som resultat. Kallvindar och källare är speciellt utsatta. Läs mer på https://avfuktningsteknik.se/tjanster/mogelsanering/kallare/.

Den goda nyheten är att du kan göra någonting åt det. Speciellt om du vidtar vissa åtgärder långt innan det bildas fukt. En bra luft inne i hemmet borde vara en självklarhet. Dels så känns det bättre, du märker ofta om luften är dålig. Du blir mindre trött och orkar med mer när luften är fräsch och fin. Många slutar snarka efter installationen av ventiler. Så pass stor skillnad kan en bra ventilation och ren luft göra. För att inte glömma allergier och astma som kan ha ett direkt samband med luften. Du hittar information om hur du bäst tar hand om din vind på https://avfuktningsteknik.se/tjanster/mogelsanering/vind/.

1382-2

Komma tillrätta med problemet

Det gäller att hitta roten till det onda. Till att börja med tvätta bort möglet men sedan göra något åt orsaken till att det uppstår. Om det har gått djupt kan det vara nödvändigt att ta bort en del av väggen eller området där det sitter. Annars kan det räcka med att tvätta bort det, men helst med ett medel som också dödar sporerna.

Om du bor i hyrd bostad ska du direkt ringa upp hyresvärden. De har plikt att skydda de som bor i fastigheterna och komma tillrätta med möglet. Tyvärr går det inte alltid som du önskar. Det verkar som att när du ska betala hyran så är de alerta men inte lika duktiga när de själva måste göra något. Speciellt svårt kan det vara med större bolag med flera anställda. Helagotland.se rapporterar i denna artikel om hur mögelproblem kan tvinga bort människor från sina hem.

Ren och fin luft för alla

Det kostar pengar att sanera. Du kan få slita för att få bort allt möglet. Ingen tycker om de kemiska ämnen som ska till för att få bukt med det permanent. Men ren luft är en nödvändighet. En grundläggande rättighet som bidrar till god hälsa och produktivitet. Det låter lite som en reklambroschyr men är ett faktum. Folk har dött av dålig luft, tänk bara på asbest och allt vad den ställt till med.

Kostsamt då skolor behöver mögelsaneras. Läs mer i denna artikel i Kristianstadsbladet. Bland annat så har ju barnen rätt att fortsätta med sin skolgång även när skolan saneras. Det är dyrt med andra lokaler, som ofta inte ens är de allra bästa. Därför försöker många skolor göra alla reparationer under sommarlovet. Men om det är något som är farligt för barnen kanske det inte går att vänta flera månader.

Regelbunden inspektion och framåttänkande

De flesta lägger ner stora ansträngningar på att köpa sitt hem. Det är inte något som du tar lätt på utan ofta handlar det om ditt livs besparingar. En investering som du hoppas ska ge ett hem till dina barn och tillåta dig att åldras i lugn och ro. Men för att det ska vara möjligt måste du ta hand om huset. Du kan inte bara bo där och hoppas på det bästa.

1382-3

Istället gäller det att göra regelbundna inspektioner av huset. En del kan du göra själv men för att det ska bli riktigt bra kan du behöva professionell hjälp. Kontrollera varje kvadratcentimeter, både utan och innan. Det kan kännas jobbigt och kanske inte är det roligaste. Men om du upptäcker sprickor, alger eller mögel i god tid så kan du göra någonting åt det.

Förutom att se över ditt hem bör du ha en anda av framåttänkande. Du kan göra mycket långt innan några problem uppstår över huvud taget. Se till att luften cirkulerar i alla rum och att all fukt leds ut dit den inte kan göra någon skada. Skapa goda rutiner som hela familjen kan följa. Det hänger lite ihop med att spara på el och vatten. Efter ett tag gör du det utan att tänka efter.

Hålla möglet på gott avstånd

Om möglet sprider sig i huset kan du tvingas flytta därifrån. I alla fall under den tid som saneringen pågår. En del skolor har stått tomma i flera månader, om inte längre. Bara för att möglet fått fotfäste och barnen evakuerats. Tack och lov har möglet upptäckts för just barn är så känsliga och kan lätt bli sjuka. Allergier och astma är inte att leka med, likaså kan återkommande luftvägsinfektioner vara tråkiga och farliga.

Vare sig huset är gammalt eller nytt kan du ha ett bra system för ventilation. Om det inte redan finns en anordning går det att bygga till. Kontakta en specialiserad firma och se vad de kan göra för att få bättre luft. Med några små installationer kan du höja standarden med flera nivåer.