QPC

Läkare tar upp kampen för äldres rättigheter

Läkare tar upp kampen för äldres rättigheter

Läkare tar upp kampen för äldres rättigheter

En läkares jobb är inte alltid fokuserat på sjukdomar och mediciner. Ofta har de något att säga om reformer och direktiv. Inte för att de trivs med att diskutera eller debattera. Utan för att de i första hand kan se resultatet av vissa regler. Det är de som står utan en duktig sjuksköterska när det är nedskärningar eller problem med schemaläggning. De måste förklara för en person varför hen inte kan få den vård som behövs. Eller varför väntelistan är så lång. 

Därför är det inte så konstigt om läkare ofta går i spetsen för klagomål eller förslag. Det allra bästa är naturligtvis när politiker och andra beslutsfattare samarbetar med den personal som ska göra det faktiska arbetet. Ungefär som de där veckomötena handlar om på kontoret. Något kan se helt perfekt ut på papperet men är inte lika lätt att tillämpa i praktiken. Det samma gäller vården, men där är det ännu viktigare att något fungerar som det ska. 

En väl fungerande vård

Alla har någon gång i sitt liv varit sjuka. Och insett vikten av att ha någon vid din sida. Redan som barn upptäckte du hur mycket bättre allting verkade när mamma eller pappa satt vid sängen. Det behövde inte vara något stort, men även en förkylning verkar lättare när du får tillräckligt med uppmärksamhet. Naturligtvis är det mycket viktigare med kunnig personal inom vården. Här kommer verkligen deras utbildning och expertis till sin rätt. När du behöver hjälp snabbt, hyr läkare

Minst lika viktiga är sjuksköterskorna. Det är ofta de som har den största kontakten med patienterna. Och även här kan du må bättre om du blir bemött på rätt sätt. Det är klart att mediciner och behandlingar är grunden för att bli frisk. Men medan du väntar på det kan du känna dig trygg och väl till mods med trevlig personal. Att hyra in läkare och sköterskor vid behov kan vara precis vad som behövs. Läs mer här om vilka tjänster de kan erbjuda. 

Alla har rätt till vård

Det finns många debatter som handlar om hur vården ska gå till också. Bland annat så är en del rädda för att Sverige ska bli som andra länder. Att bara de rika ska få ordentlig vård, de som kan betala för tjänsterna. Men ett liknande samhälle är långt borta. Fortfarande är fantastiska läkare och bra behandlingar tillgängliga för alla. Det är klart att ibland kan allting gå lite fortare om du väljer privata alternativ, men så är inte alltid fallet. Inte alltid så lätt att hitta balansen med hyrläkare

En grundläggande rättighet är att alla ska få den vård de behöver. Inte bara för att överleva men för att ha ett fullgott liv. Vare sig det handlar om fysisk eller psykisk hälsa så är alla människor viktiga. Oavsett ålder, kön eller inkomst. Detta reflekteras även inom vården där alla ska bli bemötta på samma sätt. När du sedan får det där lilla extra från personal som verkligen bryr sig så blir det ännu bättre. 

Läkare som tar sitt ansvar

Vårdpersonalen kommer i kontakt med folk när de är på sitt allra lägsta. När du mår dåligt och behöver hjälp. Tyvärr kan en del hamna mitt emellan så till vida att deras problem skulle kunna ha förebyggts med mindre tilltag. Vissa personer, vilket ofta är de äldre, behöver bara hjälp med att få vardagen att fungera. Resten klarar de av själva. Här kan vårdpersonalen vara till stor hjälp eftersom de ser vad en person klarar av. Ibland måste de se bakom det uppenbara och komma till roten med situationen. Läkare kämpar för äldres rättigheter. 

Naturligtvis är det inte alltid så lätt att förstå vad som händer. Vare sig det handlar om sjukdomar eller hjälp i hemmet. Dagens vårdpersonal har ofta inte tid till så mycket mer än det allra nödvändigaste. De har tuffa scheman och skift, för det måste ju alltid finnas personal till hands. Därför är det inte alltid att de kan ge patienterna eller klienterna det där lilla extra. Något som alla kan göra är dock att vara vänliga och respektfulla. 

Det perfekta livet

Ingen har det helt perfekt här i livet. Alla blir sjuka någon gång ibland, och vissa drabbas hårdare än andra. När du sedan lägger till det faktum att äldre mår sämre rent allmänt så verkar prognosen vara ganska vissen. Men du kan göra mycket för att må bättre själv. Om du tar hand om din hälsa så har du större chanser att slippa se insidan av ett sjukhus. Det är inte alltid som det räcker till. Men varför inte göra vad du kan för att stärka din kropp och själ?

Sund kost och regelbunden motion har blivit lite av ett mantra i samhälle. Många kampanjer riktar sig till vanligt folk. De uppmuntras ta trapporna istället för hissen, gå med i grupper som promenerar tillsammans eller på andra sätt sätta mål för att förbättra hälsan. Flera arbetsgivare ger sina anställda reducerat pris på gymmet eller sjukgymnasten. De investerar i ergonomiska möbler och annat som gör att personalen blir friskare. 

Ett stort antal läkare och annan vårdpersonal är involverade i de här arrangemangen. För när du har sett vad rökning eller fet mat kan göra med en människa så är det nära till hands att vilja hjälpa andra förändra sin livsstil. Det hänger lite samman med de reformer som många läkare kämpar för. De äldres rättigheter och andra grundläggande principer som kan ge folk ett bättre liv. 

Hjälp till att må bättre

Det är också många som inser att de behöver hjälp för att må bättre. De kanske går till läkaren för en kontroll och upptäcker att de har högt kolesterol eller något annat som inte är så bra. Då kan de få hjälp att rätta till problemet, och det är inte alltid som det krävs medicinering. Så läkarna har stort ansvar för att hjälpa folk må bättre. De ser vad som behövs och kan verka för positiva förändringar. Både för individer och i samband med lagstiftningen.