QPC

Små städer med stor karaktär

Små städer med stor karaktär

Små städer med stor karaktär

Små orter är ofta förknippade med ett begränsat nöjesutbud. Det stämmer att större städer ofta har ett större nöjesutbud. Samtidigt brukar dessa städer sakna samhörighet och en solid gemenskap. Mindre orter har i regel en större samhörighet mellan invånarna.

En annan fördel med mindre orter är att invånarna har mer tid över. De slipper nämligen pendla och resa till andra stadsdelar för att utföra deras ärenden. Små orter brukar också innefatta lägre levnadskostnader. Detta frigör mer pengar till annat.

Varför inte investera lite extra pengar i att frigöra ännu mera tid? Du kan exempelvis anlita en städfirma några timmar varje vecka. Städarna Sverige AB är kända för att göra ett gott jobb.

Så hittar du rätt stad

Det finns gott om mindre orter. Det kan däremot vara svårt att hitta rätt utifrån dina unika preferenser.

  • En småstad med karaktär kan innefatta olika egenskaper enligt olika människor. Du kan därför behöva göra en lista där du identifierar vad du egentligen söker efter.
  • Många människor menar att en viktig egenskap är närheten till havet. I Sverige har vi två långa kuststräckor med närhet till havet. Du kan därför i ett första skede bestämma dig om du vill bo på öst- eller västkusten.
  • Vår kuststräcka i öst är väldigt lång. Många orter och städer i de södra delarna har milda vintrar. Det finns en närhet till länderna i Baltikum och kontinenten finns alldeles runt hörnet.
  • De norra delarna av östkusten karaktäriseras nästan alltid av kalla vintrar. Det enda landet som finns i närheten är Finland. Samtidigt tenderar fastighetspriserna att vara låga i den här delen av landet. Det finns däremot många orter med karaktär; Hudiksvall och Härnösand för att nämna några.
  • Västkusten karaktäriseras i sin tur av högre fastighetspriser och närheten till Danmark. De norra delarna av västkusten ligger också med närhet till Norge. Här är priserna i regel höga.
  • Det finns däremot ingen brist på mindre städer med karaktär. Ett exempel är Fjällbacka som har gjorts känd av populärkulturen. Ett annat exempel är Smögen och de kringliggande orterna. Dessa orter brukar pricka in de egenskaper som man söker efter.
  • Haken är dock som sagt att priserna tenderar att vara höga. Det är därför en god idé att leta efter städer som har lägre priser. Dessa kan du hitta närmare gränsen till Norge. Skåne och Halland tenderar däremot att alltid ha höga priser, även i de mindre städerna.

Lägre priser innebär som sagt mer pengar över till annat. Detta kan ge mer resurser till fritidsintressen samt bekvämlighetstjänster. 

Du kan bland annat ta hjälp med städning. Det är alltid bra att välja en lokal städfirma, vilket inte bör vara några problem i en mindre ort. 

Fördelar med mindre orter

Svårt att hitta cyklar i Stockholm, Vad är orsaken? Detta var rubriken på en artikel av SVT. Artikeln handlade främst om hyrcyklar från självbetjäningsstationer. Orsaken kan vi bara spekulera om. Det är dock väldigt sannolikt att det handlar om privatpersoner som inte ställer tillbaka cyklarna.

Vad har detta att göra med mindre orter? Indirekt finns det ett klart samband. Mindre orter är som vi redan har nämnt kända för att ha en samhörighet. Det är därför mindre sannolikt att du ska bli av med dina ägodelar om du bor i en småstad.

Den här teorin kan även förstärkas av brottsstatistiken, som alltid visar att storstäderna har mer brott per invånare. Detta leder i längden till ett samhälle där man låser om sig. De allra värsta exemplen av detta finns i andra länder, där det är vanligt med människor som bor i så kallade ”gated-communities”.

Dessa bostadsområden karaktäriseras av höga grindar och det enda sättet att ta sig in är att använda sig av en bevakad grind. Om du väljer en mindre ort behöver du inte lägga särskilt mycket energi på dessa säkerhetsåtgärder.

Du kan istället lägga pengar och tid på dina fritidsintressen. Det finns också ett viktigt barnperspektiv. Barnen har en större frihet i ett säkrare samhälle. Du behöver som förälder inte ständigt se efter dina barn och kontrollera deras dagliga rutiner.

För att nyansera bilden måste vi även nämna att det inte bara finns fördelar. Det begås givetvis brott även på mindre orter. Samtidigt kan det vara svårare att få hjälp av polisen. Glesbygden har nämligen färre poliser och det kan i värsta fall dröja mer än en dag innan man får hjälp.

Samtidigt kan vi nog konstatera att fördelarna överväger nackdelarna. 

Vart bor svenska kändisar? 

En majoritet av de svenska kändisarna bor i storstäderna. Detta är att betrakta som mer ett tvång än ett val. Det finns nämligen fler möjligheter där många människor bor. Detta gäller inte minst för de som är aktiva inom nöjesindustrin. Alla kändisar bor dock inte i de tre svenska storstadsregionerna.

Ett exempel är Armand Duplantis, Uppsala har karaktär tycker den nyinflyttade stjärnan. Idrottsstjärnor har ibland möjligheten att välja bort storstadsregionerna. Det finns nämligen mindre regioner som har specialiserat sig inom ett visst område.

Nu är visserligen Uppsala en relativt stor stad. Finns det konkreta exempel på mindre orter där kunnandet inom ett visst område är stort? Leksand är ett hockeylag i den svenska högsta divisionen i Hockey. Leksand har endast 10 000 invånare.

Kallursystrarna som var framstående inom häcklöpning tränade också på mindre orter. Det brukar dock vara vanligare att bo i mindre orter med nära anslutning till storstäder. Två exempel på detta är Göteborg och Stockholm. Dessa städer har flera kringliggande orter där det finns framgångsrika idrottslag.

Fysisk träning kräver egentligen alltid att man tränar på plats. Av den anledningen kommer idrottsstjärnor främst att behöva bo i storstäder. Artister och skådespelare kan dock välja att bo på mindre orter. De kan sedan pendla när de har ett arbete.

Många artister har nämligen perioder där de endast skriver och arbetar hemifrån. Under dessa perioder kan de välja bostadsort efter egen preferens. Lägg därtill att många artister inte uppträder mer än några månader per år. 

Kändisar från näringsliv och dylikt har i regel en begränsad valfrihet. Nästan alla stora företag är främst aktiva på större orter. Man vill helt enkelt vara nära sina kunder och även ha närhet till internationella flygplatser. 

Sammanfattning

I den här artikeln har vi gått igenom en rad olika faktorer. Den röda tråden i artikeln är att du som läser har rätt mycket att ta ställning till. En ort med mycket karaktär är en subjektiv åsikt. Det finns många faktorer att ta med i beräkningen.

Samtidigt har vi försökt lyfta ett nytt perspektiv. Det verkar som att många svenskar vill ha mer valfrihet. På landsbygden kan man köpa billiga hus och spendera mycket tid med renoveringen. Samhällslivet på mindre orter erbjuder också mer tid till fritidsaktiviteter.