QPC

Tomtar på otroliga platser

Tomtar på otroliga platser

Tomtar på otroliga platser

Det blir ingen jul utan tomtar. De behöver inte se likadana ut. Något som understryks av den mångfald av tomtar du finner i butikerna och hemma hos folk. En del samlar på dem, och det är en salig blandning. Helt klart har de en säker plats i julfirandet. Vare sig det är på kaffekoppen eller någon annan otrolig plats. 

Ganska många personer anser att du aldrig kan få för många tomtar. Även de som inte tycker om att överdriva med julpyntningen brukar ha svårt att motstå en gullig tomte. En enkelt du kan bli festlig helt enkelt för att den har ett par tomtar tryckta på sig. För att inte tala om tomten som välkomnar alla ute vid trädgårdsgrinden. Möjligheterna är oändliga, för nu är det jul. 

Tomtar för alla smaker

Det finns stora, små, gråa, röda, gulliga och helt fantastiska tomtar. För en del familjer är det tomten som gjorts av en tom äggkartong som är allra viktigast, för det är något barn som pysslat och pyntat. Andra har kanske en tomte som gått i arv och som måste hänga i julgranen. Det finns verkligen en tomte för alla smaker. Mysiga inredningstomtar skapar den rätta stämningen. 

Nu blir det ju inte jul bara för att du ser en tomte. Det finns mycket annat som kan bidra till den där speciella stämningen. Att det är mörkt och kallt ute brukar göra sitt till. För du kan skapa en härlig atmosfär bara genom att tända ljus. Många juldekorationer är också ljusstakar och lampor. Julgranskulor och fina adventskalendrar brukar också vara populärt. En snöglob eller två pryder sin plats. Egentligen kan listan över härliga juldekorationer bli oändlig. Allt du behöver hos Bloomsbury Barn

Pynta med tomtar

Tomtar har en given plats i svensk tradition. Långt innan den glada jultomten gjorde sin debut så trodde folk på tomtar. Nu för tiden är de en stor del av julfirandet. Både den stora tomten och de små nissarna. Tänk bara på alla de trevliga teaterstycken som barnen arrangerar i skolorna. Alla kan inte få huvudrollen, men det finns alltid plats för en extra nisse. Men även på andra ställen så har de sin givna plats. Aftonbladet rapporterar om tomtar där du minst anar dem. 

Tanken bakom det här pyntandet är att få folk att må bra. Att de ska kunna le’ i vardagen, trots bilköer och fulla pendeltåg. Du behöver något lite extra för att pigga upp dig i november och december. För många är det en jobbig tid, med ruskväder och mörka eftermiddagar. Ser du då en tomte eller två på vägen hem så känns det genast lite lättare. Bara den röda färgen brukar få folk på gott humör. 

Dags att pynta

Det är klart att om du börjar förbereda dig för julen i god tid så kan du varva roliga aktiviteter med allt annat. För de som tycker om att baka kan det nog bli minst sju kakor. Och det är något som du kan göra tillsammans med barnen eller dina vänner. Att ställa till med ett julbak kan ta en hel helg, och vips så har du fått med dig den där härliga stämningen. 

Sedan är det ju alla dekorationer som ska sättas upp. Eventuellt kan du bjuda in dina bekanta till en pysselkväll. Att göra bivaxljus eller små tomtar är alltid roligt. Eller så kanske det är läge att gå upp på vinden och hämta ner alla kartongerna som har med julen att göra. SVT tar upp frågan om när du ska sätta upp julpyntet

När du ska börja är en personlig sak. Men det är klart att folk kanske tycker du är lite konstig om du börjar redan i september. För en del är första advent gränsen för när du kan börja. För när de tänder det där första ljuset så känns det som att julsäsongen har kommit igång. De flesta julbord tar också plats i december, så allting hänger samman. 

En värld med tomtar

Om du tycker om tomtar så kanske du låter en eller ett par stycken få stanna kvar hemma långt efter att julgranen åkt ut. De är så gulliga och tar inte så stor plats. Andra föredrar att ha en tydlig gräns mellan helgerna. När julen är slut så ska allting packas in igen. Återigen så är det helt upp till dig. Det finns ju andra högtider som du kan pynta med under årets lopp, så det gör inte så mycket om julsakerna får ligga i en kartong. 

Förutom att det finns många dekorationer med tomtar så har det varit ett vanligt motiv inom konsten. Det är vanligt med julkort, även om många kanske väljer digitala alternativ nu för tiden. Så du kan skicka en liten hälsning med tomtar till någon du tycker om. Eller helt enkelt glädjas åt alla tomtar som finns på de mest oväntade ställen.