QPC

Undvik farorna vid grillning

Undvik farorna vid grillning

Undvik farorna vid grillning

När sommaren närmar sig brukar de flesta ta fram grillarna från garaget. Det är en så perfekt kombination att du inte kan vara utan den. En del ställer till med bjudning där alla har med sig något att lägga på grillen. Men det passar även bra för en helt vanlig vardagskväll när alla är sugna på hamburgare. Se till att ta hand om både mat och grill på rätt sätt så är framgångarna garanterade. 

Nu när det är så populärt med att grilla hittar du recept och tips så gott som överallt. Ingen veckotidning är komplett om den inte har någon liten artikel om grillmat. Det är inte bara kött utan även fisk, grönsaker och mycket annat som blir flera gånger bättre på en grill. Eller BBQ som det förkortas så fint. Du kan kombinera smaker i det oändliga. 

Hur du hanterar maten

Vare sig du är en helt vanlig privatperson eller jobbar med mat så är det viktigt att känna till hur den ska hanteras. Du kan nämligen bli ganska sjuk om du gör något fel. De flesta vet vid det här laget att du ska tvätta händerna när du har jobbat med rå kyckling. Och att den måste vara genomkokt innan du serverar den. Men det finns flera små detaljer som alla ger dig säkrare livsmedel. Ta ditt hygienkörkort online för säkrare livsmedelshantering. 

Ibland beror det inte bara på dig om hantering är säker eller inte. Vissa skadedjur och situationer måste du anlita hjälp för att komma till rätta med. Ifall du ser musspillning eller kackerlackor är det bäst att handla med en gång. Till och med fåglar kan vara en fara för människor, för de har med sig bakterier som inte alls är lämpliga. Känn dig säker med nomor.

Kunskap som räddar liv

Det handlar både om att förebygga och behandla. Många gånger är det dina rutiner som skyddar ett ställe. Vid andra tillfällen krävs det en sanering för att komma i gång igen. När du pratar med de professionella företagen kan de även ge dig goda råd om vad som är bäst för att förebygga ett besök av skadedjur. Bland annat ska mat aldrig få ligga framme, inte ens rester eller spill. Hygien är grunden för sund livsmedelshantering. 

Många gånger beror det på kunskap. Lär dig och dina medarbetare om en korrekt livsmedelshantering. Det finns en anledning till varför dessa kurser är så populära. De är viktiga, en standard på flera ställen. Sveriges Radio berättar hur hygienkörkortet räddar liv. Du kan faktiskt dö av matförgiftning om du har riktig otur. Till exempel kan det vara någon som redan är svag eller har vissa problem. Men själva bakterierna kan vara nog så starka ibland. 

Förbered dig inför säsongen

När då grillsäsongen kommer i gång så blir livsmedelshanteringen ett stort ämne igen. För det är varmt, maten står framme och du måste vara väldigt försiktig för att ingen ska bli sjuk. När du står ute i trädgården kanske det inte alltid är så lätt att tvätta händerna eller på annat sätt upprätthålla hygieniska vanor. Men det är viktigt att inte slappna av och ignorera det som är viktigt. Tvärtom måste du hitta ett sätt att hantera situationen. Expressen ger råd om hur du hanterar maten på grillen. 

Det behövs så lite för att allting ska fungera. Genom att tänka efter och planera kan du lugnt grilla utan några problem. Eftersom den här vanan är något som återkommer varje år kan det löna sig att investera i bra utrustning. Göra det enkelt att njuta av både mat och sommar, samtidigt som du är medveten om vad livsmedelshantering egentligen innebär. Ingen behöver vara rädd om du bara följer några få, enkla förslag. 

Vad kan du lägga på grillen?

Det finns många program på TV som handlar om just BBQ eller grillning. En del visar upp sina enorma kunskaper och grillar både det ena och det andra. Ibland får de göra det på primitiva eldstäder, bara för att visa hur väl de känner till råvarorna. Ju skickligare du blir på att grilla desto roligare är det för dig själv. För maten blir godare när du vet vad du håller på med. 

I princip kan du lägga vad som helst på grillen. En sallad kanske inte blir så god, men blanda den gärna med grillade grönsaker. Fisk, kött och kyckling i olika former är en given framgång, och likaså korv på kors och tvärs. En del lyckas till och med få till några goda efterrätter på grillen, men det är inte alla som klarar det. 

Pröva dig fram och var inte rädd för att tänka utanför det som är vanligt. Det värsta som kan hända är att maten smakar lite konstigt, men det går väl an någon gång ibland. Om du har tur kommer du upp med ett nytt recept eller teknik som höjer din grillning till en oslagbar nivå. Satsa på dig själv och grillningen, för det är då du verkligen lyckas. 

Undvik farliga situationer

Mat är känsligt och måste hanteras på rätt sätt. Både i detaljhandeln, på restauranger och i hemmet. Genom att lära sig mer om hur mat fungerar och reagerar mot både luft och värme kan du skydda dig själv och dina klienter. Ett hygienkörkort är en bra plats att börja på. Det ger dig basen som du sedan kan bygga vidare på. 

Det viktigt är att aldrig slarva med hygienen när det kommer till mat. Tvätta händerna ofta, använd hårnät och se till att rått kött inte kommer i kontakt med annat. Men var också noga med att koka allt på rätt sätt. Kyckling får absolut inte vara rå, för då kan det vara farligt. Efter avslutad måltid eller tillagning måste du lägga undan resterna på ett korrekt sätt. Paketera dem väl och ställ in dem i kyl och frys så fort det är lämpligt. 

Det lönar sig att vara försiktig med livsmedel. Håll dem borta från djur och annat osunt inflytande. Skapa goda rutiner för dina medarbetare och se till att de följer dem. Och tänk på hur du hanterar maten när du grillar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.